fbpx

Augusti kokkuvõte – ETFid minu portfellis ehk murekoht, millele otsin lahendust

Seekordse kuu kokkuvõtte investeerimise sektsioonis teen juttu sellest, kuidas mu portfell on väga kiiva kiskunud. Tean, et midagi peaks muutma. Samas, kuidas seda praktikas teha, seda veel ei tea.

Nüüd aga järjepanu augusti tegemistest.

Elu

Pidasin plaani selles postituses teha ülevaate majaehituse maksumusest etappide lõikes, aga kuna mõned tegevused ja arved on ikka veel ootel, siis jääb see järgmiseks korraks.

Muus osas jääb augustist meelde see, et tõesti püüdsin veidi ka puhata. See tähendas ühtlasi, et näiteks juuli lõppu ja augusti algusesse planeeritud podcastide salvestused lükkasin edasi augusti teise poolde. Värskelt ongi nüüd väljas “Börsijutud: investor vs kaupleja” episood ja samuti “Deebet ja dividendid” saate uus episood.

Börsijuttude saates rääkisime 5. augusti volatiilsuse hüppest ja sellest, kuidas see meie tegemisi ning portfelle mõjutas. Kui Markus võttis jutuks portfelli tasakaalustamise, siis oli paras aeg jagada oma väikest muret ka ses osas, et mu portfell on kuidagi väga kiiva kiskunud. Sellest põhjalikumalt investeerimise sektsioonis.

“Deebet ja dividendid” saate 13. episoodis võtsime koos Krista Teearuga jutuks kasum esimesena kontseptsiooni ja kuidas seda ettevõtjana rakendada. Krista on raamatupidajana näinud paljusid ettevõtteid seda katsetamas ja jagas ses valguses oma soovitusi. Mina olen seda oma ühemehe ettevõtetes modifitseeritud kujul rakendanud hea mitu aastat ning mul on samuti paar praktilist tähelepanekut.

Selles saates lahkasime ka kuuma ettevõtete tulumaksu teemat. Kristal jagas selles valguses päris palju kasulikku infot.

Samuti vastasime kuulaja küsimusele, mis puudutas ebatõenäoliselt laekuvate nõuete allahindlust. Teisisõnu rääkisime sellest, kuidas ettevõtte all raamatupidamislikult kajastada näiteks Planet42 antud laenusid selle firma saneerimise käigus.

Muus osas jäävad augustit meenutama paar toredat päeva sõpradega discgolfi radadel ja korvpalliplatsil ning üks tore külaskäik Viljandimaale Kõpusse.

Meil on üks väike investorite/ettevõtjate punt, kellega käime korra kuus koos, et arutada ennekõike investeerimise, aga üha enam ka igasugu muid teemasid. Üks selle pundi liige tegi hiljuti elus suure kannapöörde ehk võttis kõik oma kodinad, naise, koera ja kolm tütart, ostis ära vana Kõpu meiereihoone, kolis perega sinna ning avas seal kohviku. Seekordse kokkusaamise tegimegi Kõpus Meiereis. No ikka väga tore oli. Esiteks veidi teistsugune keskkond, aga no sügavad kummardused kondiitrile ka, sest tõesti, minu kontole jäi seal lõpuks 3 quichi, 2 browniet, 1 kaneelisai, 1 suur küpsis ja koju kaasa veel karbitäis kraami. Seega, kes sinna kanti satub, siis astuge läbi ja te ei kahetse. Kohvik on avatud N-P kell 11-18.

Elu-olu osas veel nõnda palju, et jätkuvalt tunnen, et soovin iga päev lugeda ning olen seda hoogsalt ka teinud. Tellisin Amazonist portsu raamatuid ja dividendinvestor.ee Instagrami kontol jooksvalt jagan neid lugemise kogemusi.

Ahjaa, lisaks sai tehtud umbes 35 liitrit õuna-pirni mahla ja loomulikult ohtralt moosi ka. Meil on aias 6 eri sorti ploomipuid ja sel aastal küpsevad need kuidagi väga hästi järjepanu nii, et vist juba poolteist kuud järjest saab ploome süüa, moosi keeta ja mahla ka teha. Isetehtud ploomimahl on ikka superhea!

Selle aasta uudistoode on kultuurpihlaka siirup. See tumepunaste marjadega noor pihlakas kasvab meie maja ees, aga au ja kuulsus siirupi tegemise osas läheb minu emale.

Ettevõtlus

Nagu öeldud, siis püüdsin augustis pigem puhata ja seda soodustas ka see, et kuu alul olime raamatupidamisfirmaga MagInvest kollektiivpuhkusel. Kuu lõpus tegime ühe mõnusa suve lõpu koosviibimise ka – käisime kaatriga Emajõel sõitmas ja seejärel jõe ääres einestamas.

Muide eelinfona, et kel veel mingil põhjusel eelmise aasta kohta majandusaasta aruanne tegemata, siis nüüd on ikka väga tagumine aeg tegutseda. Viimast kuud veel soodne ka, sest oktoobri algusest alates võtame firma käibemaksukohustuslasena arvele ja siis lisandub hindadele käibemaks. Erinevate teenustega saad tutvuda siin.

Muus osas tegin augustis pigem igasugu ettevalmistustöid. Peagi on taas tulemas Miljoniklubi sügisene saalikokkutulek aka sügisball nagu klubiliikmed seda kutsuvad 🙂 Selle organiseerimine on võtnud omajagu aega nagu ka sügiseks meile videokõnedesse külaliste kutsumine. Neid on järjekorras nüüd õige mitmeid – tuleb põnev hooaeg.

Miljoniklubiga saab sügisel liituda ka, aga ma tõesti veel ei tea, millal see juhtub. Septembri graafik on kuidagi väga tihe saanud ning eks näis. Seega kui soovid selle ägeda, sisuka ja enam kui 400 investorit koondava kommuuniga liituda, siis pane end Miljoniklubi veebilehel ootenimekirja. Seejärel saad liitumisvooru avanedes e-kirja.

Investeerimine

Võtan sel korral taas jutuks ETFid ehk börsil kaubeldavad fondid. Lihtsalt sel põhjusel, et kui oma portfelli kokkuvõtteid teen, siis näen selgelt, et ETFide osakaal on muudkui langemas ja langemas. See põhjustab teatud ebamugavustunnet.

Üheltpoolt seetõttu, et olen siin ja ka mujal sageli avalikult välja öelnud, et sihin jaotuse 50/50 poole ehk siis portfellist 50% üksikaktsiad ja 50% ETFid.

Teisalt seetõttu, et ma ise ka siiralt usun – see jaotus on minu jaoks sobiv.

Samas reaalsuses on need proportsioonid ikka väga kiiva kiskunud. Täna olen olukorras, kus ETFid moodustavad minu väärtpaberiportfellist vaid ligikaudu 20%.

Põhjuseid siin taga on mitmeid. Mõned on tulnud hiilides, teised suure hurraaga.

Kõige enam on olukorda mõjutanud see, et paljuski alustasin eraisiku portfellist raha välja võtmisel just nimelt ETFide müümisega. Jättes kõrvale pensioni investeerimiskonto, siis täna mul eraisikuna enam ETFe portfellis ei olegi. Kõik läksid müüki ja saadud raha kulus maja ehitamiseks.

See on siis see, mis on toonud iga müügi järel silmnähtava muutuse portfelli jaotusse. Samas on ka teine ja vähem ilmne põhjus.

Juba hea mitu aastat investeerin igakuiseid sääste oma ettevõtete kaudu. Seal olen omale paika pannud minimaalse summa, mille eest iga kuu ETFe ostma pean.

Olen märganud, et hoian sellest enam-vähem kenasti kinni ja ETFide ostud saavad tehtud. Samas nii kui mõnel kuul on investeerimiseks raha rohkem, siis ega ma ei jaga seda proportsionaalselt ETFide ja üksikaktsiate vahel. Ikka on “põnevam” osta juurde üksikaktsiaid, neid, mis parasjagu tunduvad pakkuvat eriti head ostukohta.

Pikalt on nendeks olnud näiteks REITid ehk börsil kaubeldavad kinnisvarafondid. Mu sisetunne ütles, et REITide soodne ostukoht ei jää kestma igavesti ning mõistlik oleks seda võimalikult palju ära kasutada. Nii ka läinud on ehk siis esimeste USA intressikärbete juttude saabumisega on REITide hinnad pööranud otsa ikka päris tugevalt ülespoole ja viimase ca 4 kuu jooksul on börsil kauplevad kinnisvarafondide hinnad tõusnud üle +20%. Seda siis REITe koondava ETFi tasandil.

Samas kui vaatan neid REITe, mis on minu portfellis, siis päris paljud neist on näidanud selle paari kuuga rohkem kui +30% suurust hinnatõusu.

Seega, jah, mul oli õigus ja REITide hinnad pöördusid tõusule. Jah, mul oli õigus ja see on toonud praegu paremat tootlust kui turuindeks (samal perioodil +12%). Teisalt olen ikkagi olukorras, kus portfell kisub järjest enam üksikaktsiate poole kiiva.

Seda siis kokkuvõttes kolmel põhjusel: 1) müüsin eraisiku portfellist kõik ETFid ära, 2) ETFidesse läheb ettevõtete alt igakuiselt vähem raha kui üksikaktsiatesse, 3) üksikaktsiate portfell näitab praegu paremat hinnatõusu kui turuindeksid.

Mõnes mõttes on kõik ju justkui hästi. Teisalt mul lihtsalt ongi endal mingi mõtteline ankur seal 50/50 jaotuse juures.

Võib-olla kõige häirivam kogu selle olukorra juures ongi see, et ma ei näe head lahendust olukorra muutmiseks. Kogu portfell on tänaseks kasvanud selliseks, et need mõned tuhanded, mida igakuiselt ettevõtete alt investeerin pilti väga palju ei muuda. Isegi kui suunaksin näiteks 2-3 aastat kogu värske raha ettevõtete alt ainult ETFidesse, siis loodetud ulatuses sellel mõju ei oleks.

Ainus lahendus oleks ports üksikaktsiaid maha müüa ja selle eest ETFe osta. Täna oma portfellile peale vaadates ei leia ma enam väga palju neid aktsiaid, mida oleks mõistlik müüa. Eraisiku portfellis sai tehtud maja ehituse finantseerimiseks ikka päris korralik puhastus. Ma pakun, et umbes 2 aastat tagasi oli mul seal üle 40 erineva üksikaktsia, tänaseks on jäänud 22.

No võib-olla 2-3 tükki on sellised, mida erinevatel põhjustel lõputult ei hoia, aga ülejäänud teenivad oma eesmärki hästi – turvaline ja kasvav dividendimakse ning turuindeksitega võrreldes ka konkurentsivõimeline kogutootluse potentsiaal.

Samas ka nende müük ja raha ETFidesse suunamine seda tasakaalu koheselt olulises osas paremuse poole ei pööra.

Läbi huumoriprisma, siis eks üks lahendus on ju veel – lotovõit, mille eest siis indekseid osta 🙂

Rajaleidjad ja ETFid kui mugav viis jõukuse kasvatamiseks

Võiks ju küsida, et miks see kõik mind üldse häirib? Üks suur põhjus ongi selles, et olen aastaid avalikult rääkinud oma portfelli sihtosakaaludest ja nüüd justkui tunnen mingit sisemist survet nõnda ka talitada.

Ega ETFide ja indeksfondide raamatu avaldamine selle aasta alul ei tee ka olukorda lihtsamaks 🙂 Jälle justkui väike sotsiaalne lisasurve.

Lisaks ma jätkuvalt tõesti siiralt usun, et indeksinvesteerimine on tulus ja turvaline viis pikaajalise aktsiainvestori jaoks ning tunnen, kuidas soovin ETFide osakaalu oma portfellis seal 50% kandis hoida.

Hoogu on indeksinvesteerimise teemale minu jaoks juurde andnud ka värskelt loetud JL Collins’i raamat “Pathfinders”.

Eks ma veel mõtisklen ja kaalun, kuidas oma portfelliga edasi minna, aga jätan siia lõppu siis kaks raamatusoovitust:

  1. JL Collins “Pathfinders” ehk ligi 100 erineva inimese lood rahaasjade korraldamisest, elustiiliinflatsioonist, ülemuse pikalt saatmise fondist, laenude tagasi maksmisest, pere kaasamisest rahalise vabaduse saavutamise teekonnale, säästmisest, pikaajalisest investeerimisest ja kursil püsimisest.
  2. Kui see raamat loetud, siis olen kindel, et sinu näol on värske ETFide ja indeksfondide fänn sündinud ja siis on paslik ette võtta minu ETFide raamat, kust saad praktilised ja tehnilised teadmised ETFidesse ja indeksfondidesse investeerimiseks.

Ühes grupis oli see sama raamat “ETFid ja indeksfondid – mugav viis jõukuse kasvatamiseks” kuu lugemissoovitus ja väga suur rõõm oli neid kommentaare lugeda.

Värsked postitused, uudised ja sooduspakkumised otse sinu postkasti!

Comments

  1. Tere. Tänud lugemise eest. Kas ploomimahla valmistamise retsept on jagamiseks? Endal tuli ka palju ploome aga peale niisama söömise ja moosi ei oskand nendega midagi teha.

    • Dividend Investor says

      Võta heaks! No nüüd sa küsisid küll ühe omapärase küsimuse. Vastan siis nii nagu asjad päriselt olid 🙂 Üks suur ploomipuu meil sordist Skoroplodnaja. Need on kuidagi sellised väga mahlakad ja pehmed ploomid. Hakkasin neist moosi tegema ja kuna midagi muud sinna lisada ei olnud, siis huvitavama struktuuri andmiseks riivisin sisse suvikõrvitsat (ca 20-25% ploomide kogusest). Mul ema on varem õige mitmetele moosidele suvikõrvitsat lisanud kui meil neid suvikõrvitsaid liiga palju on. Nagu öeldud, siis hamba all pakuvad struktuuri mõttes veidi vaheldust, suvikõrvitsal endal erilist maitset ei ole ja imavad ploomi maitsed hästi sisse.

      Ühesõnaga kui kogu see suur kogus möksi oli valmis keedetud ja suhkruga parajalt maitsestatud, siis vaatasin, et on maru vedel ja kurnasin tiheda sõelaga paksema osa moosiks ning kõik, mis sõelast läbi läks, sai mahlana purki.
      Vot selline “retsept” siis 🙂

  2. Kärt says

    Ega üksikaktsiatesse investeerimist pole ju tegelikult vaja häbeneda. Isegi mitte ETF-ide raamatu autoril. Kui tootlus on parem kui indeksil ja selle saavutamiseks kuluv aja- ja ajuressursi kulu on mõistlik ja endale meeldib neid uurida ja jälgida, siis on kõik häsit ju. ETF-id on ju ikka selleks tehtud, et need, kes ei oska/taha/ei jõua (ehk enamik inimesi) aktsiaid analüüsida, saaks aktsiatesse investeerida ja sealt keskmise tootluse.
    Kui tootlus on halvem kui indeksil, aga endale tegevusena meeldib, siis on see lihtsalt hobi. Kui tootlus on halvem kui indeksil ja endale ei meeldi üksikaktsiaid uurida ja jälgida, siis võiks küll maha müüa ja selle asemel laiapõhjalise ETF-i osakuid osta.
    Ei ole vaja end lasta blogil ja aastatagustel mõtetel piirata ja jõuga 50/50 jaotusest kinni hoida, kui tänu su tänastele teadmistele ja oskustele 80/20 või 100/0 jaotus sama hea või parem on.

    • Dividend Investor says

      Aitäh, et kirjutasid! Vahest on meil kõigil ikka vaja veidi julgustust ja ausat tagasisidet! Minul vist praegu täpselt see hetk🙂

Speak Your Mind

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.